Švestky se slávkami
portské víno3 lžice
med1 lžice
prolisované stroužky česneku2 ks
vypeckované švestky24 ks
slávky24 ks
anglická slanina12 plátků
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
ledový salat nebo jina listová zelenina a snitky kopru
Švestky se slávkami
- V hrnku smicháme portské víno, med a česnek a směs podle chuti osolíme a opepříme.
- Švestky dáme do misky, přelijeme marinádou, příkryjeme a necháme nejméně 4 hodiny, raději však přes noc marinovat.
- Slávky opláchneme, očistime kartáčkem, zbavime hmatových ,vousů“ a dáme do velkého hrnce s malým množstvím vody.
- Vodu přivedeme k varu a slávky vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou.
- Ty, které zůstanou zavřené ještě po 4 minutách, nepoužijeme.
- Slávky vybereme z hrnce a tekutinu uschováme k dalšímu použití. Slávky necháme vychladnout a potom je vyloupeme.
- Plátky anglické slaniny za pomoci nože natáhneme a potom překrojíme na půlky. Svestky vybereme z marinády a případně zbylou marinádu uschováme.
- Do každé švestky vložime slávku a švestky pak zabalíme do kousků slaniny. Slaninu upevníme párátkem.
- V rendlíku zvolna vaříme tekutinu, ve které se vařily slávky, a zbylou marinadu do zhoustnutí.
- Rozehřejeme gril a závitky pod ním opékáme dozlatova 3-4 minut po každé straně.
- Pravidelně je obracíme a potiráme smési s marinádou. Slanina musi být příjemně křupavá.
- Zavitky podáváme horké, obložené ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou a snítkami kopru.
OBMĚNA
- Misto anglické slaniny můžeme použít parmskou šunku, vestfálskou šunku nebo uzeny bůček.