Rybí rizoto se šafránem
filety z kambaly, štítníka nebo okouníka500 g
máslo2 lžice
česnek2 stroužky
cibule1 ks
kulatozrnná rýže na rizoto300 g
suché bílé víno150 ml
šafránové niťky5-10
nasekaný citronový tymián + na ozdobení1 lžička
rybí vývar1 litr
hobliny parmazánu k podávání
mořská sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
- Šafrán je vzácná ingredience. Patří do základního milánského rizota a dává se i do mnoha světoznámých rybích pokrmů, jako jsou třeba paella a bouillabaisse. My jsme si vybrali to nejlepší z obou.
- Filety pevné bělomasé ryby, třeba žlutoploutvé kambaly nebo štítníka červeného nakrájejte na úhledné kousky, osolte, opepřete a na másle opečte do zlatova.
- Vyjměte a do uvolněné pánve s máslem dejte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Opékejte 3 minuty doměkka. Přidejte drcený česnek a míchejte 30 sekund.
- Přisypte rýži a míchejte 1 minutu, zalijte vínem a za stálého míchání nechte vstřebat.
- Přidejte šafrán a tymián a zalijte sběračkou vroucího vývaru.
- Za stáleho míchání počkejte, až se vstřebá, a pak přilijte další sběračku.
- Postup opakujte 15-20 minut, až bude rýže měkká, ale stále na skus pevná.
- Ochutnejte, případně dosolte a opepřete.
- Vmíchejte rybu a podávejte ozdobené tymiánem a parmazánem.