Pražma pečená v solní krustě
pražma1 kg
šalotka, nakrájená na plátky1 ks
čerstvá petrželka2 snítky
čerstvý estragon1 snítka
nahrubo nakrájený česnek2 stroužky
hrubá mořská sůl2 - 2,5 kg
Citronová omáčka
šalotka, nakrájená nadrobno2 ks
citronová štáva4 lžíce
vychlazené máslo, nakrájené na kostičky300 g
pepřpodle chuti
sůlpodle chuti
Na oblohu
klínky citronů
snítky bylinek
- Pražmu omyjeme zvenčí i zevnitř studenou tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami.
- Tělní dutinu vyplníme šalotkou, petrželkou, estragonem a česnekem.
- Do vhodně velkého pekáče nasypeme polovinu mořské soli, na sůl položíme rybu a posypeme ji druhou polovinou soli tak, aby byla zcela zakrytá.
- Povrch j mírně postříkáme vodou a rybu pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 25 minut.
- Mezitím připravíme citronovou omáčku:
- Šalotky a citronovou štávu zvolna dusíme v rendlíku 5 minut, potom zesílíme oheň a vaříme, až se množství šťávy sníží na polovinu.
- Oheň opět zmírníme a za stálého míchání postupně přidáváme máslo, až se zcela zapracuje do šalotky a omáčka zhoustne.
- Osolime ji a opepříme a udržujeme v teple.
- Rybu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout.
- Potom ji vyloupeme ze soli, přeložime na mísu a obložime klinky citronu a bylinkami.
- Podáváme s citronovou omáčkou.
RADA
Ryba zůstane v soli příjemně štavnatá, před podáváním je však nutné solnou krustu pečlivě odstranit.