Pomazánka z uzené makrely
stažená uzená makrela300 g
zakysaná smetana6 lžic
máslo, ktere necháme v teple změknout8 lžic
nasekaná čerstvá petrželka2 lžice
citronová šťáva1-2 lžice
lístky čekankového puku nebo petrželky na ozdobu
černý pepřpodle chuti
podáváme s plátky toastoveho chleba nakrájeneho na třetiny
Pomazánka z uzené makrely
- Makrelu zbavíme všech jemnych kosti a maso rozmačkame vidličkou.
- Makrelu smícháme se zakysanou smetanou a s máslem.
- Přisypeme petržel, přilijeme citronovou šťávu a dochutime pepřem.
- Směs přesypeme do misky, lehce zakryjeme a 6 – 8 hodin nebo přes noc necháme uležet v lednici.
- Asi 30 minut před podáváním vyjmeme pomazánku z lednice a necháme ji zahřát na pokojovou teplotu.
- Podáváme ozdobenou lístky čekankového puku nebo petrželkou a přikusujeme toastový chléb.
- TIP ŠÉFKUCHARE Aby byla pomazánka méně kalorická a méně sytá, můžeme zakysanou smetanu nahradit 210 g nízkotučné smetany nebo tvarohem.
- Pomazánku můžeme podle libosti dochutit křenem.