Pečená ryba s pomfrity
olivový olej1 lžice
filety z ryb, bez kůže750 g
mouka275 g
sůl1/2 lžičky
pivo375 ml
velké brambory, varný typ A4 ks
olej na fritování
sůl
dílky citronu na ozdobu
Pečená ryba s pomfrity
- Rybí filety (třeba z aljašské tresky, pražmy nebo štítníka) nakrájíme na kousky o velikosti 5 x 10 cm.
- Mouku se solí prosijeme do misy.
- Šlehací metlou do směsi zašleháme pivo, až vznikne hladké, husté těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody.
- Brambory na pomfrity omyjeme a nakrájíme na úzké hranolky, které osušíme papírovou utěrkou.
- Fritézu nebo vysoký hrnec do poloviny naplníme olejem.
- Olej rozpálíme na 180 °C (kostička chleba při této teplotě zhnědne za 15 sekund).
- Hranolky v horkém oleji fritujeme 5-6 minut, až jsou téměř hotové, ale stále ještě světlé.
- Plochou sběračkou je vybereme a necháme na kuchyňském papiru okapat.
- Kousky ryby protáhneme pivním těstem; měly by být dokonale obalené.
- Po jednotlivých porcích je 5-8 minut fritujeme, až jsou zlatohnědé a křupavé.
- Na papírové utěrce je necháme okapat. Hotové porce udržujeme teplé.
- Bramborové hranolky vrátíme do horkého oleje a ještě 3-4 minuty fritujeme, až jsou dokonale uvařené, zlatohnědé a křupavé.
- Na papirove uterce je necháme okapat. Osolíme a spolu s dílky citronu podáváme k smazené rybě.
- Sikovný tip: Klasickou přílohou k smažené rybě je vlastnoručnė vyrobena majonéza nebo remuláda. Dobře se ní hodí také listové saláty s citronovou zálivkou.
- Alternativa: Místo kousků z rybích filetů můžete v pivním těstě obalit kroužky kalamárů nebo loupané velké krevety.