Ostré karí s ananasem a krevetami
tygří krevety syrové loupané600 g
žlutá kari pasta4 lžice
nebo
žluté práškové kari2 lžice
kokosové mléko2 konzervy x 400ml
rostlinný olej1 lžice
malý ananas, očištěný a nakrájenývna kousky1 ks
třtinový cukr2 lžice
kurkuma2 lžičky
rybí omáčka1 lžice
sušené kaffirové listy, rozlámaných10 ks
nebo
limetková štávaz 1/2 limety
čerstvé červené chilli papričky, nasekaných5 ks
citronová tráva, nakrájená na větší kousky3 stonky
dušená rýže k podávání
skrojek limety na ozdobeni
- Tohle jidlo z jednoho hrnce na asijsky způsob si rychle oblibite. Je hotové raz dva a zasyti i velkou partu kamarádů.
- V hrnci na rozehřátém oleji opékejte na mírném ohni kari pastu 2 minuty.
- Přidejte cukr a kurkumu a dobře rozmíchejte.
- Zastříknéte rybí omáčkou a pa přidejte kokosové mléko a ananas.
- Přivedte k varu, přidejte kaffirove listy nebo limetovou šťávu, chilli a citronovou trávu.
- Vařte 3 minuty a potom vhodte krevety.
- Nechte ještě asi 5 minut bublat, až krevety zrůžoví.
- Podávejte s limetou
Do kari můžete samozřejmě dát i předvařené krevety, ty však do pokrmu vhoďte až úplně na poslední chvíli.