Omeleta s lososem a artyčoky
olivový olej1 lžice
vejce8 ks
sůlpodle chuti
čerstvě mletý pepřpodle chuti
předkrájený uzený losos150 g
zakysaná smetana3 lžice
nasekaný kopr1 lžice
artyčoková srdíčka1 konzerva (426 ml)
máslo20 g
Omeleta s lososem a artyčoky
- Vejce rozklepneme do velké mísy. Přidáme 3 lžíce vody, sul a pepř.
- Vejce rozkvedláme, ale nevyšleháme do pěny.
- Plátky předkrájeného uzeného lososa nakrájíme na zhruba 3 cm proužky.
- Do zakysané smetany vmícháme kopr.
- Gril v troubě předehřejeme na nejvyšší stupeň teploty.
- Artyčoková srdíčka necháme okapat a nakrájíme na čtvrtky.
- Na velké žáruvzdorné pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile máslo začne pěnit, nalijeme na ně rozkvedlaná vejce.
- Pri vysoké teplotě opékáme asi 30 sekund, až spodní strana omelety začne tuhnout.
- Okraje omelety obracečkou poněkud nadzvedneme, aby tekutá část vajec mohla natéct dospod.
- Omeletu dál opékáme, až je ztuhlá a zespodu zhnědlá, ale na vrchní straně ještě trochu vlhká.
- Na omeletu rozložíme lososí proužky a artyčoková srdíčka.
- Pánev s omeletou dáme asi na 1 minutu pod rozpálený gril.
- Kysanou smetanu ochucenou koprem po lžících nalijeme na omeletu – měla by se na jejím povrchu roztéct.
- Omeletu nakrájíme na čtvrtky a podáváme.
- Šikovný tip: K této omeletě podávejte zelený salát se zálivkou z bílého balzamikového octa, hořčice a slunečnicového nebo řepkového oleje.
- Alternativy: Artyčoky můžete nahradit uvařenými špičkami zeleného nebo bílého chřestu.
- V tom případě vynechte kopr a zakysanou smetanu misto toho rozmíchejte s nasekaným estragonem.