Mušle sv.Jakuba a krevety z woku
limetka7 ks
tekutý med1 lžice
světlá sójová omáčká2 lžice
vyloupané mušle sv. Jakuba200 g
syrové loupané krevety200 g
mořské řasy wakame10 g
tenké čínské vaječné nudle 350 g
klíčky fazoli mungo300 g
čínská brukev pak choi150 g
slunečnicový olej1 lžice
restovaný sezamový olej1 lžička
nakládaný zázvor1 lžička
Mušle sv.Jakuba a krevety z woku
- Limetku vymačkáme a štávu smicháme s medem a 1 lžící sójové omáčky.
- Mušle svatého Jakuba rozkrojíme na čtvrtky, spolu s krevetami je obalíme marinádou a zakryté necháme odležet.
- Řasy Wakame dáme do mísy, zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8-10 minut, případně podle pokynů na obalu, bobtnat.
- Nudle ve velké míse zalijeme vroucí vodou; podle návodu na obalu je necháme namáčet, poté slijeme.
- Fazolové klíčky dáme do cedníku, oplách neme a necháme okapat.
- Pak choi omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky.
- Mušle a krevety vybereme z marinády a necháme okapat (mari nádu uschováme). Papírovou utěrkou je osušíme.
- Řasy necháme okapat.
- Silně rozpálíme wok nebo pánev s vysokým okrajem.
- Krouživým pohybem na dně rozprostřeme oba druhy oleje a mušle s krevetami na něm technikou stir-fry 2-3 minuty restujeme, až krevety zrůžoví a mušle ztratí sklovitost.
- Hotové vybereme z woku či pánve a odstavíme stranou.
- Klíčky, pak choi, marinádu, zbývající sójovou omáčku (1 lžíci) a zázvor dáme na wok nebo pánev a za stálého míchání 1-2 minuty restujeme.
- Na wok/pánev vrátíme mušle, krevety a řasy a vše ještě 1 minutu restujeme. Podáváme mušle sv.Jakuba a krevety z woku s nudlemi.
Jde to ještě rychleji: Použijte 400 g předvařených loupaných krevet nebo zmrazenou směs plodů moře. V tom případě je stačí pouze marinovat a krátce orestovat.
Alternativa: Místo brukve pak choi a fazolových klíčků přidejte k morským plodům 200 g čínského zelí nakrájeného na proužky, 4 jarní cibulky nakrájené na kolečka a 100 g žampionů nakrájených na tenké plátky.