Mořský ďas s rajčaty
stroužky česneku2 ks
rozmarýn2 snítky
mořský ďas1 kg
limetka1 ks
máslo25 g
súlpodle chuti
pepřpodle chuti
koktejlová rajčatka20 ks
olivový olejna vymazání alobalu
Mořský ďas s rajčaty
- Cesnek oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky.
- Rozmarýn opláchneme a rozlomime na menší kousky.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Z alobalu ustrihneme 2 zhruba 30 cm dlouhé archy.
- Na vnitřní strane je potheme olivovým olejem a na každý doprostřed položíme mořského ďasa.
- Rybu několikrát propichneme špičkou nože a do otvoru zasuneme česnek a rozmaryn.
- Limetku omyjeme horkou vodou a osušime.
- Ostrouháme kůru a posypeme s ni rybí filety.
- Limetku nakrájíme na tenké plátky, které rozložime na rybu.
- Rybu poklademe máslem rozděleným na vločky; vše osolime a opepřime.
- Rajčata omyjeme a napříč rozkrojíme napul; na každý kousek ryby pokryté plátky limetky rozložime stranou řezu dospod 10 pülek rajčat.
- Alobal prehneme přes náplň a uzavřeme.
- Balíčky naskládáme na pečici plech a v předehřáté troubě na prostředním roštu pečeme 10 minut.
- Poté baličky otevřeme a pečeme dalších 10 minut, až se ryba dá špičkou nože snadno rozebrat.
- Před podáváním rybi filety podélně rozkrojíme napůl, spolu rajčaty a plátky limety naložíme na talíře a vše pokapeme výpekem s z baličků.
Alternativa: Pro zmenu můžete misto mořského d’asa timto způsobem pripravit afrického sumečka nebo filety z lososa.
Se středomořským nádechem: Pokrm dostane stredomořsky nádech, když misto másla použijete olivový olej a rybu navic posypete kapary a černými olivami (například kalamata).