Máslová ryba z trouby s cibulí a rajčaty
cibule1 kus
česnek1 stroužek
rajčata4 kusy
tymian2 snítky
citron1 kus
máslová ryba porce800 g
čerstvě mletý pepř podle chutě
bobkové listy2 kusy
olivový olej1 lžice
bílé víno4 lžice
rybí nebo drůběží fond125 ml
nasekaná petrželka ma posypání
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek na malé kostičky.
- Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájime na dilky. Tymián oplachneme a otukáme dosucha.
- Citron omyjeme a nakrájíme na plátky. Máslovou rybu opláchneme a osušíme.
- Cibuli, česnek a tymián rozložime na dno žáruvzdorné formy – forma musí být tak velká, abychom do ní rybu mohli naskládat s dostatečným odstupem mezi jednotlivými filety.
- Rybu osolíme a opepříme. Rybu poklademe plátky citronu a do mezer mezi filety vložíme rajčata a bobkový list.
- Olivový olej smícháme s bílým vínem a fondem. Touto směsí pokapeme kousky ryby a vše dáme na 20 minut péct do předehřáté trouby.
- Hotové vyndáme z trouby, podle chuti posypeme petrželkou a ihned podáváme.
- S olivami: Před pečením můžete k rybě ještě přidat rozpůlené černé olivy bez pecek. Tymián v tom případě nahrad’te 2 snítkami rozmarýnu.
- Šikovný tip: Vhodnými přílohami jsou bramborová kaše nebo křupavá bageta.
- Připraveno předem: Všechny ingredience můžete předem naskládat do formy a zakryté uchovat v chladničce. 15 minut před pečením je vyndejte z chladničky a rybu poté upečte v troubě podle popisu.