Krevetové kari
cibule1 ks
česnek2 stroužky
máslo30 g
kari koření2 lžice
kokosové mléko400 g
syrové loupané velké krevety500 g
citronová štáva1 lžice
sůlpodle chuti
Krevetové kari
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky.
- Na velké pánvi při mirné teplotě rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a rozmačkaný česnek a obojí za stálého míchání 3-4 minuty dusíme.
- Na cibuli a česnek na pánvi nasypeme karí koření a za stálého míchání dusíme dál, až se koření rozvoní.
- Poté přimícháme kokosové mléko.
- Omáčku necháme 5 minut probublávat, až poněkud zhoustne.
- Krevety vložíme do omáčky a zakryté necháme 5 minut povařit.
- Omáčku dochutíme citronovou štávou a špetkou soli. Ihned podáváme.
- Šikovný tip: Vhodnou přílohou jsou rýže basmati s čatní nebo zelené fazolky.
Kokosové mléko si připravíte sami:
- 250 g strouhaného kokosu svařte v 500 ml vody.
- Sundejte z plotny, nechte asi 15 minut odstát a poté tyčovým mixérem rozmělněte na jemné pyré.
- Krém nalijte přes jemné síto do mísy a přitom vařečkou vymačkejte tekutinu z kokosových hoblin