Gravlax
plátky z lososa, s kůží (zhruba po 450 g)2 ks
nakrájený kopr6 lžic
vodka (gin, brandy)2 lžice
mořská sůl120 g
cukr50 g
bílý pepř1 lžíce
tmavý toastový chleb s máslem jako příloha12 krajíčků
kolečka citronu a snítky kopru na ozdobu
Gravlax
- Lososa opláchneme studenou tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami.
- Jeden plátek položíme kůží dospod do mísy a nalijme vodku ze strany filé, okamžitě se vstřebá.
- Kopr, mořskou sůl, cukr a čerstvě mletý pepř smícháme v misce a směsí rovnoměrně posypeme plátek lososa v míse. Navrch položíme druhý plátek kůží navrch.
- Zakryjeme fólií a přikryjeme talířem stejné velikosti jako rybí maso, zatížíme 3-4 konzervami. Lososa necháme rozležet 18-24 hodin v chladničce
- Vždy po 12 hodinách plátky obrátíme a přelijeme šťávou, která se z masa uvolnila.
- Maso vyjmeme z tekutiny a nakrájíme na plátky stejně tenké jako v případě uzeného lososa. Krajíčky chleba s máslem nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s lososem a kolečky citronu, do nichž zapíchneme kopr.
- Můžete podávát s hořčicovou omáčkou: dijonská hořčice + celozrnná hořčice + med + olivový olej + jemně nasekaný kopr