Slávky celé předvařené 40/60
Skladem
169 Kč
5 skladem
Doprava zdarma od 2000 Kč
Popis produktu
Velikost | 30-40 ks/kg |
---|---|
Váha balení | 1 kg |
Složení | slávky |
Původ | Španělsko |
Trvanlivost | Minimální trvanlivost 12 měsíců. Skladovat při teplotě -18 ºC |
SLÁVKA
mušle, oficiálně slávka jedlá
S nejznámějším zástupcem lasturovců jste se již určitě setkali na dovolené u moře. Křehké, nazelenalé, tmavě modré až černé skořápky se často povalují v písku, kde si je turisté sbírají na památku či děti na hraní. Mušle žiji pri pobřeží, přichycené na kamenech, skalách, molech a vracích lodí. Pri odlivu můžete často vidět domorodce, hledající mušle, přichycené pod řasami na kamenech.
Nejznámější z mnoha druhů je slávka jedlá, žijící v Atlantiku. Průměrně měří 3-10 cm. Většina mušlí na trhu pochází z pěstiren. Trvá až 4 roky, než se mušle vypěstuje. Vice ceněné jsou tzv. bouchot, pěstované na silných pro vazech, obtočených kolem dřevěných kůlů, upevněných v mořském dně. Průměrná velikost je 5 cm. Většina mušlí se ale pěstuje na provazech se zárodky, zakrytých nylonovými sítěmi a položených na dřevěných vorech nebo zavěšených na bojích. Tyto mušle bývají asi o 1-2 cm větší.
Maso je smetanové, žluté až oranžové barvy, podle druhu. Na druhu take závisí masitost obsahu. Po mase mušlí se netloustne a tuk, který je v nich obsažen, je zdravý.
Mušle jsou velmi chutné a využijeme je v mnoha zajímavých a zdravých pokrmech. Mušle se marinují, grilují, pečou, dusi, pošíruji, smaži, plní, zapekají, vaří ve víně, s omáčkami, doplňují těstoviny, rýži, saláty, chulovky, omelety, polévky… Pravá španělská paella bez mušlí? Nemyslitelné.