Chobotnice středomořská velká 2-3 kg
Skladem
1 211 Kč
Upozorňujeme, že cena je uvedena za 2.5 kg a přepočítává se dle přesné váhy (484 Kč/1 kg)
2 skladem
Doprava zdarma od 2000 Kč
Popis produktu
Velikost | 2-3 kg |
---|---|
Váha balení | cca 2,5 kg |
Složení | Chobotnice, voda 3% |
Původ | Portugalsko |
Trvanlivost | Minimální trvanlivost 12 měsíců. Skladovat při teplotě -18 ºC |
Hmotnost | 60097262434 kg |
---|
Upozorňujeme, že zboží je na váhu. Cena zboží je pouze orientační. Zaplatíte za skutečnou váhu zboží
CHOBOTNICE
oficiálně chobotnice obecná, Octopus vulgaris
Za chobotnici se často považuje vše, co má chapadla a přísavky. Není tomu tak. Chobotnice mají osm chapadel s přísavkami ve dvou řadách, velkou hlavu a výrazné oči. Známe jich na 100 druhů. Od malých chobotniček až po druhy několik metrů dlouhé. Žijí ve skalních dutinách, které si upravi podle svých potřeb nahrnutím oblázků a velkých kamenů. Jsou totiž inteligentní a učenlivé. Cítí-li chobotnice nebezpečí, uzavře vchod jediným máchnutim chapadla. Během chvilky mohou také změnit vzhled, barvu a dokonale se přizpůsobit skalnatému prostředí. Podle situace může mit barvu šedou, béžovou, hnědou, zelenou či žlutou. Tuto techniku poživaji k lovu, sebeobrane, v období rozmnožování.
Jako většina hlavonožců i tělo chobotnice obsahuje váček s černým inkoustem, který chobotnice v pripade ohrožení vystřikne a za tmavým oblakem zmizí.
Chobotnice obecná patří mezi nejlovenější druhy, hlavne Španěly a Japonci. Maso je chutné a pevné. Mladší a menší kusy mají jemnější a chutnější maso. Velké kusy mají houževnatější maso, které se musi před úpravou dobře naklepat. Dobré je nechat chobotnici přes noc v mrazáku nebo střidavě namáčet do vařící a ledové vody. Jedlá jsou chapadla i hlava.
Chobotnice se připravuje marinovaná, dušená, grilovaná, pečená, smažená, pošírovaná. Výtečně chutná s česnekem, petrželkou, rajčaty, citrónem, vínem, sójovou omáčkou. Použivá se do salátů, těstovin, s omáčkami. Maso je zdrojem vitaminu B6, niacinu, selenu.