Sushi rýže
rýže na sushi (nejlépe krátkozrnná rýže)1 kg
voda1,25 l
rýžový ocet100 ml
cukr40 g
sůl20 g
Sushi rýže
Praní rýže
- Praní rýže je jedna z nejdůležitějších částí přípravy kvalitního sushi. Rýži nasypeme do velkého hrnce a nalijeme na ni studenou vodu.
- Prsty rýži důkladně promícháme. Promnout rýži mezi prsty je důležité, nestačí jen na rýži pustit vodu.
- Vodu vylijeme přes kraj hmce, na rýži nalijeme novou čistou studenou vodu a celý proces opakujeme tak dlouho, dokud voda, kterou odléváme, není průzračná.
- Rýži propereme nejméně pětkrát.
Vaření ryže
- Pečlivě vypranou rýži dáme do kastrolu, přilijeme vodu, přiklopíme pokličkou a rychle přivedeme k varu.
- Jakmile se začne vařit, stáhneme teplotu na minimum a rýži vaříme přibližně 25 minut do poloměkka. Po dovaření necháme přikrytou rýži 10 minut dojít.
- Do menšího rendlíku nalijeme rýžový ocet, přidáme cukr a sůl.
- Promícháme a zahříváme na mírném ohni za stálého míchání tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Nálev ale nevaříme, poté ho necháme vychladnout.
- Uvařenou a odpočinutou, ale stále ještě horkou rýži vyklopíme do mísy, přilijeme připravený a vychlazený nálev z octa, cukru a soli.
- Vařečkou opatrně vmícháme lák do rýže. Mícháme opatrně, abychom nepolámali jednotlivá zrnka, rýži postupně v míse obrátíme.
- Během promíchávání rýži ovíváme vějířkem, abychom ji rychleji zchladili. Použijeme-li originální japonskou dřevěnou mísu, je třeba ji nejdříve namočit do studené vody.