Zavináče ze sledě
voda200 ml
ocet300 ml
celý pepř8 zrnek
bobkové listy2 ks
sůlpodle chutě
cukrpodle chutě
sledě8 ks
cibule1 ks
kysané zelí200 g
malá červená paprika1 ks
kyselé okurky2 ks
kopr
- Připravíme si nálevu vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout.
- Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem.
- Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo hranolky.
- Sledě si položíme kůží dolů, osolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem.
- Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.
NÁS TIP
- Nasolené plátky sledě můžete potřít hořčicí.