Kambala žlutoplouvá po italsku
olivový olej2 lžice
nadrobno nakrájená cibule1 ks
nakrájené stroužky česneku2 ks
nadrobno nakrájený čerstvý tymián2 lžičky
červené vino150 ml
nakrájená rajčata z konzervy800 g
cukršpetka
vypeckované černé olivy, nakrájené nahrubo50 g
vypeckované zelené olivy, nakrájené nahrubo 50 g
nakrajené kapary2 lžice
nahrubo nakrájená čerstvá bazalka2 lžíce
filety z kambaly 750 g
mozzarella, nakrájené na plátky 150 g
plátky limetky a petrželka na ozdobu
vařené ploché nudle jako příloha
sůlpodle chuti
pepřpodle chuti
Kambala žlutoplouvá po italsku
- V rendlíku rozehřejeme olivový olej a opečeme cibuli, až změkne (5 minut), nesmí však změnit barvu.
- Pridáme česnek a tymián a ještě minutu opékáme.
- Zesilime oheň a do rendliku přidáme vino.
- Povaříme do zhoustnutí, přidáme rajčata a cukr, rendlik přikryjeme pokličkou a omáčku 30 minut povaříme.
- Pokličku odložime a omáčku vaříme dalšich 20 minut do zhoustnutí.
- Vmícháme olivy, kapary a bazalku. Podle chuti osolime a opepřime.
- Filety z kambaly žlutoplouvé rozložime v jedné vrstvé do zapékaci misky a naneseme na né omáčku.
- Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 20-25 minut, aż ryba téméř změkne.
- Zapékací misku vyjmeme z trouby, na rybu urovnáme plátky mozzarelly a misku vrátime do trouby.
- Pokrm zapékáme 5-10 minut, dokud se syr nerozpusti.
- Kambalu po italsku rozdelíme na talife, obložíme plátky limety a petrželkou a podáváme s vařenými nudlemi.
OBMĚNA
Timto způsobem lze připravit jakoukoli bilou rybu, třeba filety tilapie nebo filety okouníka mořského.