Baby chobotničky
Skladem
229 Kč
6 skladem
Doprava zdarma od 2000 Kč
Popis produktu
Velikost | 10-20 ks/kg |
---|---|
Váha balení | 1 kg (čistá váha 800 g) |
Složení | Baby chobotničky, voda |
Původ | Vietnam |
Trvanlivost | Minimální trvanlivost 12 měsíců. Skladovat při teplotě -18 ºC |
Hmotnost | 60097262434 kg |
---|
Baby chobotničky
syrové očištěné mini chobotničky o velikosti 20-40 ks/kg, chuťově jemnější a měkčí než velké chobotnice.
Za chobotnici se často považuje vše, co má chapadla a přísavky. Není tomu tak. Chobotnice mají osm chapadel s přísavkami ve dvou řadách, velkou hlavu a výrazné oči. Známe jich na 100 druhů. Od malých chobotniček až po druhy několik metrů dlouhé. Žijí ve skalních dutinách, které si upraví podle svých potřeb nahrnutím oblázků a velkých kamenů. Jsou totiž inteligentní a učenlivé. Cítí-li chobotnice nebezpečí, uzavře vchod jediným máchnutím chapadla. Během chvilky mohou také změnit vzhled, barvu a dokonale se přizpůsobit skalnatému prostředí. Podle situace může mít barvu šedou, béžovou, hnědou, zelenou či žlutou. Tuto techniku požívaji k lovu, sebeobraně, v období rozmnožování.
Jako většina hlavonožců i tělo chobotnice obsahuje váček s černým inkoustem, který chobotnice v připadě ohrožení vystřikne a za tmavým oblakem zmizí. Chobotnice obecná patří mezi nejlovenější druhy, hlavně Španěly a Japonci.
Maso je chutné a pevné. Mladší a menší kusy mají jemnější a chutnější maso. Velké kusy mají houževnatější maso, které se musi před úpravou dobře naklepat. Dobré je nechat chobotnici přes noc v mrazáku nebo střídavě namáčet do vařící a ledové vody.
Jedlá jsou chapadla i hlava. Chobotnice se připravuje marinovaná, dušená, grilovaná, pečená, smažená, pošírovaná. Výtečně chutná s česnekem, petrželkou, rajčaty, citrónem, vínem, sójovou omáčkou. Používá se do salátů, těstovin, s omáčkami. Maso je zdrojem vitaminu B6, niacinu, selenu.