od 2000 KČ
program
24/7
-
Skladem
Pelmeně ukrajinské s vepřovým masem
- Váha balení: 1kg
-
Skladem
Koření Chmeli-suneli Avokado
- Váha balení: 25g
-
Není skladem
Plotice (Plotva) sušená za studena
- Váha balení: cca 300g
- Cena za cca 300g: 156Kč
-
Skladem
Marináda na vepřové maso Veres s hořčici
- Váha balení: 140g
-
Skladem
Snack Flint s příchutí kraba
- Váha balení: 70g
-
Skladem
Pelmeně poltavské s vepřovým a hovězím Berger
- Váha balení: 900g
-
Skladem
Krekry s přichuti cibule a zakysané smetany
- Váha balení: 80g
-
Není skladem
Snack Snekkin s příchutí Červený kaviár
- Váha balení: 70g
-
Skladem
Snack Snekkin s příchutí Zakysaná smetana s bylinkami
- Váha balení: 70g
-
Skladem
Švestkové víno silver Choya
- Váha balení: 500ml
-
Skladem
Tresčí játra ve vlastní šťávě 190 g Marke1
- Váha balení: 190g
-
Skladem
Teriyaki omáčka Sen Soy 220 ml
- Váha balení: 220ml
Články
Mořské plody pro zdraví a krásu
V současné době velmi stoupá obliba rybího masa a výrobku z plodů moře. Souvisí to se změnou stravovacích návyků a s přechodem na nízkoenergetickou stravu o vysoké biologické hodnotě, protože mořské plody jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin potřebných pro náš organismus.
Rozdělení mořských plodů:
Korýši – krabi, humři, langusty, krevety, garnáti, scampi, raci.
Měkkýši – hlemýždi, mušle, srdcovky, slávky, ústřice, a také hlavonožci – kalamáry, sépie, chobotnice.
Vědci jsou již dlouho přesvědčeni, že lidé, kteří pravidelně konzumují mořské plody, méně pravděpodobně trpí nadváhou a různými chorobami, mají dobré zdraví a lepší paměť. Nejvýraznějším pozitivem mořských plodů a zejména mořských ryb jsou prospěšné látky, které jejich konzumací můžeme získat. Pokud uvedete seznam všech prvků, na které jsou obyvatelé moře bohatí, získáte téměř celou periodickou tabulku. Je ale třeba zmínit ten nejdůležitější – jód. Je velmi obtížné ho najít daleko od moře, proto moderní lidé všichni trpí jeho nedostatkem a jsou nuceni pít přípravky obsahující jód a používat jodovanou sůl. Jód je velmi důležitý pro normální fungování nejen štítné žlázy, ale také mozku: jeho akutní nedostatek v dětství například vede ke zpoždění intelektuálního vývoje. Mořské plody obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a mnoho důležitých živin, téměř neobsahují nasycené tuky a jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Mořští živočichové jsou nezastupitelní kvůli obsahu minerálů jako hořčík, fluor či draslík, vitamínů především A, B a D.
Kalamáry
Kalamáry obsahují velké množství mědi, která se podílí na tvorbě červených krvinek, její nedostatek v těle může vést k anémii nebo anémii. Jedním z důležitých prvků těchto mořských plodů je selen, který má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, což má příznivý vliv na stav kloubů a zabraňuje rozvoji artritidy. Kalamáry mají vysoký obsah bílkovin, což spolu s nízkým obsahem škodlivého cholesterolu činí tento produkt vynikajícím doplňkem stravy sportovců. Koneckonců, proteiny hrají důležitou roli při tvorbě svalové hmoty a jejich správném vývoji. Kalamáry jsou cenným zdrojem minerálního fosforu, který se podílí na růstu zubů a kostí, což je důležité zejména pro aktivně rostoucí děti a mladistvé.
Chobotnice
Maso chobotnice neobsahuje téměř žádný cholesterol a látky v jeji složení naopak přispívají ke snížení jeho hladiny v lidském těle. Maso chobotnice obsahuje látky, které podporují vylučování solí těžkých kovů, zvyšují produkci žaludeční šťávy, což chrání člověka před nepříjemným pocitem těžkosti v žaludku.
Mořské řasy
Jsou skvělým zdrojem antioxidantů a vitamínů a navíc obsahují jen velmi málo kalorií. Mořské řasy jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu, pouze 30 g obsahuje denní normu jódu, která tak velmi chybí většině obyvatel regionů vzdálených od moře. Řasy Wakame a nori jsou zvlaště bohaté na jód. Wakame z Asie obsahuje více jódu než wakame z Austrálie a Nového Zélandu
Krevety
Krevety jsou nízkokalorické plody moře, které jsou také velmi dobrým zdrojem jódu. Navíc krevety obsahují další důležité živiny, jako jsou vitamín B12, fosfor nebo selen. V 75 gramech krevet najdeme zhruba 35 mikrogramů jódu, což představuje 23% denní doporučené dávky. Vitamin B12 je to, za co musíme těmto korýšům poděkovat. Je to tento vitamin, který je nepostradatelný pro náš nervový systém, který nám přispívá k zlepšení nálady a odbourání stresu. Na vině je aminokyselina tryptofan obsažená v mase krevet, která má pozitivní vliv na naši náladu.
Mušle
Tito měkkýši mají vysoký obsah kobaltu, který prakticky se nenachází v jiných potravinářských výrobcích. Kobalt je prvek, který je součástí vitaminu B12, bez něj nelze tento vitamin syntetizovat ani vstřebávat. A je také nejdůležitějším článkem v procesech hematopoézy: s jeho nedostatkem se tvoří jen málo červených krvinek.
Slávky
Díky omega-3 mastným kyselinám prospívají mušle zdravému srdci i cévám a snižují riziko infarktu. Svým vysokým obsahem železa a betainu zase pomáhají chránit klouby, snižují bolestivost kloubů a slouží jako prevence artritidy. Výborné jsou mušle i jako součást redukčních diet – obsahují tolik kvalitních proteinů jako třeba červené maso, avšak mnohem méně tuku a o téměř čtvrtinu méně kalorií. Hlavně dámy ocení skvělý vliv konzumace mušlí na pokožku. Zinek a omega-3 mastné kyseliny obsažené ve slávkách mají protizánětlivé účinky, přičemž právě chronické mikrozáněty způsobují stárnutí kůže. Nedostatek zmíněných látek se též řadí mezi jedny z příčin rozvoje lupénky nebo vzniku ekzémů.
Humři, langustini, kraby
Tito obyvatelé mořského dna jsou velmi bohatí na fosfor, jehož nedostatek činí naši kostru křehkou. Vápník, měď, zinek, draslík – to vše jsou „stavební kameny“ pro kostní tkáň a celá řada vitamínů obsažených v jemném mase pomáhá asimilovat stopové prvky.
Mořské plody představují velmi zajímavé zpestření jídelníčku a lze jen doporučit zvýšení jejich spotřeby.