Home Recepty Obchodní podminky Velkoobchod Kontakt
Home
Home
E-mail
E-mail
Site map
Site map
 
Min objednávka 600 Kč. Při objednávce nad 1500 Kč doprava po Praze je zdarma.
koš je prázdný

Recepty

 

Krevety

Česnekové pikantní krevetky.

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
350-450g velkých syrových krevet (mohou být zmražené)
2 červené chili papričky, nebo feferonky
5 lžic olivového oleje
3-5 stroužků česneku rozemnutého
sůl a mletý pepř podle chuti

Příprava:
Odloupnout hlavy krevet a oloupat krunýřky, avšak ponechat ocasy.
Rozkrojit paždou papričku napůl a vyjmout jejich semínka. Rozehřát olej na pánvi. Mezi tím nahřívat servírovací, nejlépe kameninovou plochou mísu.
Vložit krevetky, papričky a česnek na pánev a na vysokém ohni vše smažit za stálého míchání po 3 min., nebo až se krevatky zbarví do růžova (pozor, nesmažit déle, ktrevetky by ztuhly). Přendat na nahřátou mísu, osolit a opepřit podle chuti. Ihned podávat s ostatními Tapas/španělskými chuťovkami.

Fríský krevetový salát.

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 35 minut+marinace

Ingredience:
250 g zmrazených loupaných krevet
1 mensí cibule, nakrájená na kosticky
½ svazku petrzele
½ svazku kopru
100 g majonézy
2 PL jogurtu
sul
bílý pepr
karí
Worchestershire sauce
4 natvrdo varená vejce, oloupaná
rericha, jemne nakrájená

Příprava:
Rozmrazte krevety a nechte je odkapat. Petrzel a kopr nakrájejte na drobno.
Majonézu rozmíchejte s jogurtem a ochutte ji solí, peprem, karím a Worch. omáckou. Polovinu krevet smíchejte s tímto dressingem a pridejte k nim cibuli, petrzel a kopr. Nechte marinovat v chladnicce 30 minut.
Salát dejte do servírovací misky a ozdobte druhou polovinou krevet, pulkami vajec a rerichou.

Doporučená příloha:
Chléb a máslo.

Krevetkový ledový koktejl s pikantní omáčkou - dobré pohoštění
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
asi 1 1/4 hrnku (hrnek=250ml)

Omáčka:
3/4 hrnku chili omáčky,
2 lžíce citronové šťávy,
1 lžíce nastrouhaného křenu,
2 lžičky Worcestershire omáčky,
1/2 lžičky nastrouhané cibule,
pálivá omáčka z papriček, jako je Tabasco, šplíchnutí nebo dvě, anebo podle chuti,
sůl,
450 g větších krevet, čerstvých nebo zmražených,
citron a petrželka na ozdobu,

Příprava:
Smíchat ingredience pro omáčku, nebo je rozmixovat, podle chuti osolit a zchladit. Podávat ve velkých koktejlových širokých sklenicích, naplněných rozdrceným ledem, v malé misce na něm položené. Na hranu sklenice zavěsit uvařené, oloupané a vychlazené krevetky. Ozdobit vše citronem a petrželkou.
Krevety uvařit v trochu osolené vodě asi 3-5 minut do zrůžovění. Nechat je zchladnout, oloupat je z krunýřů, ale ponechat jim ocásky.

Krevetky s těstovinami připravené v poslední minutce.
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
250g tagliatelle, fettuccine, nebo jiných širokých nudlí
sůl a pepř
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce utřeného česneku
450g oloupaných velkých garnátů/krevetek
4 lžíce suchého bílého vína
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce posekané petrželky
1 svazek rokety, nebo špenátu s ostraněnými stonky
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje

Příprava:
Uvařit těstoviny podle návodu na balení, slít je, osolit a uschovat v teple.
Na pánvi rozehřát olej a přidat česnek. Osmažit ho po 1min. na středním ohni a přidat krevety. Smažit je asi 2min. když se začínají barvit do růžova. Přilít víno a přivéct do varu.
Přidat uvařené nudle, citronovou kůru, petrželku a roketu. Natřást tak, aby se vše promíchalo. Vmíchat citronovou šťávu a olej. Dobře dochutit pepřem a solí a ihned podávat.

Krevetky na řecký způsob

Ingredience:
400 g krevet
100 g oliv (50 g černých + 50 g zelených)
2 rajčata
1 zelená paprika
1 červená paprika
150 g fety
1 dcl bílého vína
2 dcl vývaru
1 palička česneku
1 feferonka
1 lžíce sekaného čerstvého kopru
sůl

Příprava:
Vývar a víno slijeme dohromady, uvedeme do varu a přidáme papriky, nakrájené na tenké proužky, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, feferonku a podrcený česnek. Prudce vaříme a redukujeme téměř do zhoustnutí a pak přidáme krevety (klidně zmražené, jen povolené a propláchnuté) a krátce povaříme. Nakonec vmícháme na poloviny pokrájené olivy, malé kostičky fety a vaříme ještě dvě minuty. Případně dosolíme a vmícháme sekaný kopr.

Doporučená příloha:
možností je vícero, závisí na konzumentově náladě a chuti - topinka, opečené brambory nebo těstoviny

Krevety na jehle s limetkovým máslem.
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 15 minut+stání

Ingredience:
24-48 vyloupaných krevet, zálezí na velikosti
150 g nesoleného másla
½ dl suchého bílého vína
stáva z jedné limetky
strouhaná kura z jedné limetky
½-1 KL hnedého cukru
1 PL jemne nakrájené cibule
ctvrtky limetky
petrzelka nebo koriandr

Příprava:
Rozmíchejte dobre máslo s vínem, limetkovou stávou a kurou, cukrem a cibulí. Krevety napíchejte na spejle, potrete je limetkovým máslem a nechte stát v chladnicce 1 hodinu.
Grilujte je po kazdé strane 1 minutu, dejte je na nahráté talíre spolu se zbytkem limetkového másla a ozdobte ctvrtkami limetky a petrzelkou/koriandrem.

Kalamáry


Kalamáry v těstíčku
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 2 hodiny 30 minut

Ingredience:
450 g vykuchaných a očištěných kalamárů (jsou k dostání v obchodních řetězcích Tesco,Globus,Macro atd. jak čerstvé tak mražené),
1 svazeček zelené petrželky,
šťáva z 1 citronu,
1 polévková lžíce olivového oleje,
sůl,
mletý pepř,
olej na smažení

Těsto:
1 vejce,
250 ml mléka,
150 g mouky

Omáčka:
5 velkých rajčat,
1 polévková lžíce posekané bazalky,
150 g másla,
120 ml bílého přírodního vína,
3 žloutky

Příprava:
Kalamáry nakrájíme na kroužky a naklademe do ploché kameninové nádoby. Osolíme, opepříme, zalijeme olejem a citronovou šťávou. Promícháme a necháme v marinádě odpočívat dvě hodiny. Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme jadérka a rozmixujeme.
V pánvi uvedeme do varu víno, zmenšíme plamen a za stálého intenzivního šlehání přidáváme po kouscích máslo a jednotlivé žloutky. Jakmile omáčka zhoustne, přidáme sůl, pepř, bazalku a rozmixovaná rajčata. Nepřestáváme šlehat!! Sejmeme z ohně a necháme v teple. V misce rozšleháme vejce, přilijeme mléko a za stálého šlehání přisypáváme mouku.
Těstíčko musí být dostatečně husté. Kalamáry vyjmeme z marinády, necháme okapat, namáčíme v těstíčku a ve větším množství rozpáleného oleje je smažíme do tmavězlatova. Osmažené polijeme omáčkou a podáváme.

Nadívané kalmari po španělsku.

Ingredience:
4 menší kalmari (baby squid)
100g uzené šunky, na malé kostičky posekané
3 rajčata oloupaná, bez semínek a posekaná na jemno
1 mrkev na jemno posekaná
1 velká cibule, na jemno posakaná
2 lžíce olivového oleje
2 + stroužky česneku, utřeného
1 lžíce posekané petrželky
1 velké vejce lehce našlehané
sůl a pepř
120ml bílého suchého vína
2 snítky čerstvého tymiánu, nebo trocha sušeného

Příprava:
Očistit kalmari a sloupnout kůži. Odkrojit hlavy, vykrojit zobáky s očima a zahodit je. Pokrájet ramena na kousky a přidat k šunce a rajčatům. Anebo použít již očištěných.
Rozehřát pánev a nalít na ni olej. Osmažit cibuli, česnek a mrkev, až je cibule sklovitá a měkka. Přidat k rajčatům a šunce, společně s petrželkou a vejcem. Osolit a opepřit podle chuti.
Pomocí malé lžičky naplnit kalmary a otvor zajistit párátkem. Poskládat do máslem vymaštěné zapékací misky, zalít vše vínem, posypat tymiánem a přikrýt. Vložit do předem vyhřáté trouby na 180°C a péct asi po 50min., až jsou kalmary měkké. Během pečení je polévat vínem ze dna misky.

Plněné kalamáry
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
1 kg očištěných kalamárů
9 kusů nasekaných středně velikých rajčat
1 a půl nasekané cibule
8 chiles serranos - zelených feferonek, nasekaných
2 zralá avokáda
1 limeta
2 stroužky česneku
180 g krémového sýra
14 g želatiny
půl hrníčku nasekaného koriandru
půl hrníčku nasekané petrželky

Příprava:
Nejdříve uvaříme kalamáry ve vodě s půlkou cibule a s jedním stroužkem česneku, což trvá 30 minut. Kalamáry slijeme a zchladíme ve studené vodě.
Mezitím si připravíme náplň: rozmačkáme avokáda se sýrem, česnekem, petrželkou a šťávou z limety. Želatinu rozpustíme ve 4 lžících vody, vmícháme do ochuceného avokáda, dobře promícháme.
Polovinu kalamárů odložíme, druhou půlku naplníme avokádovou pěnou, konce kalamárů sepneme párátkem. V lednici necháme ztuhnout asi 3 hodiny.
Jako přílohu si připravíme salát z rajčat, cibule, koriandru a feferonek (chile serrano). Zbylé kalamáry nakrájíme na proužky a vmícháme do salátu.
Plněné kalamáry podáváme bez párátek, doplníme salátem.

Chobotnice


Chobotnice po řecku

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
600 g chobotnic nebo mraženého mořského ovoce,
150 g cibule,
300 g rajčat,
2 dl bílého vína,
1 dl olivového oleje,
palička česneku,
bílý pepř,
sůl,
oregáno,
petrželová nať

Příprava:
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi půl hodiny doměkka. Zvlášť opečeme na plátky krájenou cibuli a česnek, přidáme k podušeným chobotnicím, spolu s odjadřincovanými rajčaty a pepřem, solí a oregánem. Dusíme doměkka.

Podáváme sypané petrželovou natí.

Doporučená příloha:
Pečené brambory.

Chobotnice na cibuli
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
500 g chobotnice,
40 g oleje,
2 cibule,
3 stroužky česneku,
pepř,
oregáno,
sůl.

Příprava:
Chobotnici nejdříve aspoň půl hodiny v osolené vodě předvaříme. Pokud byla chobotnice velká, po naklepání se může vařit i dvě hodiny.
Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme na něm cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme předvařenou nadrobno nakrájenou chobotnicí, spolu s plátky česneku. Osolíme, opepříme a přidáme špetku oregána. Na to pozor, toho se dává opravdu málo. Potom by to chutnalo jako špatně udělaná pizza.
Vše pomalu dusíme v přikrytém kastrolu, až je chobotnice měkká. Porci masa dáme doprostřed talíře a dokola ozdobíme pokrájenými rajčaty, petrželkou a zakapeme citronem.

Chobotničky v červeném víně.
recept je určen pro 6 osob(y)

Ingredience:
300g cukety na 3cm kostky nakrájené
1 1/2 kg malých chobotnic
1 lžíce oleje
300g cibule, posekané
z půlky limety kůra
z celé limety štáva
1 rozdrcený česnek
1/2 hrnku suchého červeného vína
1 hrnek rajčatového protlaku
1/2 hrnku vody
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
trochu soli a prpře podle chuti
200g Risoni, těstovinové rýže
trochu soli

Příprava:
Odstranit oči a zobáky z chobotniček a zahodit. Rozehřát olej na pánvi, přidat chobotničky, cibuli, limetovou kůru a česnek. Za stálého míchání smažit, až chobotničky změní barvu. Přidat víno, protlak, vodu a štávu a dusit nepřikryté, až jsou chobotničky měkké (asi 1 hodinu). Přidat papriky a vařit dalších 10min., až jsou měkké. Ochutit solí a pepřem.
Přidat těstovinu do hrnce s vařící osolenou vodou a vařit nepřikryté, až je měkká. Slít a podávat s chobotničkama. Ozdobit nějakou čerstvou bylinkou.

Mušle

Mušle (slávky) s dvojí nádivkou.
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
24 velkých mušlí, nebo jaké dostanete, (mohou být zmražené tžebas z Nového Zélandu) asi 2kg
1/2 hrnku vody

Nádivka 1,:
4 plátky kanadské slaniny, nebo bůčku, na jemno nakrájené
1/3 hrnku světlé japonské sojové omáčky (je méně slaná), nebo čínské

Nádivka 2,:
1 1/2 hrnku jemných drobků ze zatvrdlého bílého chleba
2 česneky, utřené
2 lžíce nastříhané pažitky (použít kuchyńských nůžek)
60g másla, rozpuštěného

Příprava:
Kartáčkem odrbat mušle a odstranit mořskou řasu (vousy). Vyhodit ty mušle, co se po klepnutí na ně nezavřou. Ve velkém hrnci přivéct vodu do varu, přidat mušle a vařit asi 1 1/2- 2min., až se otevřou a ihned je vyjmout. Zahodit ty co se neotevřely.
Odloupnout půlku mušle, zahodit a uvolnit ¨maso¨v druhé. Naplnit polovinu mušlí nádivkou 1, a druhou polovinu nádivkou 2,. Dát pod rozehřátý gril a grilovat po 5min. až povrch troch zhnědne.

Nádivka 1,:
Smíchat slaninu a omáčku a nechat v chladničce po 2hod. nebo přez noc.

Nádivka 2,:
Smícht všechny ingredience v misce.

Doporučená příloha:
Rýže, nebo pečivo a bílé vínko.

Mušličky s česnekem a bylinkami.
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
900g čerstvých mušlí/slávek
1 citron nakrájený na plátky
6 lžic olivového oleje
2 hnědé šalotky na drobno posekané (nebo malá cibule)
2 stroužky česneku, na jemno posekaný
1 lžíce posekané petrželky
1/2 lžička sladké mleté papriky
1/4 lžičky rozdrcených lupínků chili papričky
zelená petrželka na ozdobu

Příprava:
Pod vodou odrbat mušle pomocí kartáčku a odstranit jejich ¨vousy¨. Otevřené mušle, které se po zaťukání nezavřou, vyhodit. Vložit zavřené mušle na velkou pánev s 250ml vody a plátky citronu. Přivéct do varu a vařit po 3-4min. Vyjmout mušle, které se neotevřou a zahodit je. Vyloupnout maso z mušlí a osušit je na ubrousku.
Rozehřát olej na pánvi, přidat vyloupané mušle a smažit je za stálého míchání po 1 min. Vyjmout je drátěnou naběračkou. Na pánev přidat šalotku a česnek, přikrýt pánev a dusit na pomalém ohni po 5min. do měkka. Zamíchat dovnitř petrželku, papriku a chili a vrátit na pánev mušle i se šťávou, kterou pustily. Na moment povařit. Sejmout s ohně a přikryté nechat stát po 1-2min., aby se chutě mohly vyvinout.
Podávat posypané petrželkou.

Mušle sv. Jakuba s žampiony a rajčaty (obr.)

Ingredience:

4 lžíce oleje,
4 lžíce másla,
75 dkg masa z mušlí sv. Jakuba (hřebenatka jakubská),
hladká mouka,
1 menší nadrobno pokrájená cibule,
15 dkg žampionů nakrájených na plátky,
2 lžičky nasekaných čerstvých bazalkových lístků,
sůl,
čerstvě namletý pepř,
1 dcl bílého vína,
2 větší rajčata, zbavená jader, oloupaná a nasekaná,
2 prolisované stroužky česneku,
2 lžíce nasekané petrželkové nati.

Příprava:
Mouku smícháme se solí a pepřem a obalíme v ní maso z mušlí. Na hluboké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a 1 lžíci másla. Lehce osmažíme mlže a přendáme je do misky. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a 3 lžíce másla, vsypeme cibuli a restujeme do sklovita. Přidáme žampiony, bazalku, trochu soli a pepře. Dusíme asi 3 minuty, potom přidáme víno a vaříme na silném plameni, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny. Přidáme rajčata a vodu, kterou pustily mušle. Dusíme za stálého míchání, až sos zhoustne. Potom vložíme mlže, přidáme česnek a silně zahřejeme – nevaříme! Posypeme natí z petrželky a podáváme.

Mořské plody


Rizoto z mořských plodů
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 40 minut

Ingredience:
400 g mořských plodů,
šťáva z 1 citronu,
1 cibule,
1 stroužek česneku,
2 lžíce olivového oleje,
200 g rýže,
400 g rybího vývaru,
50 ml vermutu,
špetka šafránu,
2 lžíce másla,
30 g nastrouhaného parmazánu,
sůl,
pepř

Příprava:
1. Mořské plody omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a pokapeme citronovou šťávou.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Olivový olej rozpálíme ve velké pánvi a obojí na něm necháme zesklovatět.
3. Přidáme rýži a také ji necháme zesklovatět. Přilijeme trochu vývaru a povaříme.
4. Vermut mícháme se 100 ml vody a šafránem, přidáme k rýži. Postupně přiléváme zbývající vývar. Rizoto uvaříme do poloměkka. Máslo, nastrouhaný parmazán a mořské plody vmícháme do hotového rizota a ještě 10 min. na mírném ohní zahříváme. Podle libosti ochutíme solí a pepřem.

Salat z mořských plodů
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
200 g mořských plodů,
rajče,
hlávkový salát a petrželka na oblohu,
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce octa balsamico,
1 menší cibule,
3 stroužky česneku,
sůl,
pepř,
citron

Příprava:
Plody moře (zmrazené) uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Vmícháme velmi jemně nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek, přidáme ostatní přísady a necháme chvíli odležet. Směs pak navršíme na listy salátu a ozdobíme další zeleninou.